Bladzijde 72

Olieverf op linnen
125×150 cm

Voor meer informatie en prijs, mail of bel gerust.

Dit schilderij bereikte de halve finale van De Nederlandse Portretprijs 2021.

„Dit werk gaat over niets anders dan de liefde. Over onbereikbaarheid. Over generaties. Over het hartsverlangen en het denken. Die worsteling naar voluit leven. Naar geloof in jezelf en het geheel.”

Mijn missie is om mensen te schilderen in hun leven. In hun persoonlijke ontwikkeling. Wat drijft deze specifieke, unieke mens, wat heeft hij/zij geleerd en welke waarde hangt hij aan. Wat is zijn bijdrage aan de wereld?

Ik kom er achter dat portretteren een proces is van zowel kunstenaar als geportretteerde. Ik vind het boeiend om te zien hoe mensen hun leven aangaan. Hun hart volgen. In actie komen. Voluit durven leven. Die mensen wil ik op mijn doek. Die mensen kom ik tegen, zoek ik op en schilder ik vanuit heel mijn hart.

Zo ook deze vrouw op dit schilderij (vrij werk). Ik vind het boeiend om te zien hoe zij haar leven vormgeeft, onderzoekend is en krachtige keuzes maakt. Tijdens het proces van portretteren mocht ik heel dichtbij komen waardoor ik haar ‚zijn’ kon vastpakken en weergeven. Een intiem proces. Zij is het helemaal, niet alleen door kleding of attributen, maar ook door de manier waarop ze zit, waarop ze haar handen houdt en de blik in haar ogen. Ze ademt. Echt.

Techniek en kleur
Het schilderij is klassiek opgebouwd met als basis een imprimatura en onderschildering, en vervolgens laag over laag opgeschilderd. Hierbij gebruik ik olieverf omdat het bij mij past; je kunt er heel verfijnd mee schilderen en prachtige overgangen maken. Een veelheid aan kleur vraagt kennis en kunde. Het was bij dit schilderij een uitdaging om hierin harmonie te creëren.

Dit is een belangrijk schilderij omdat het mij krachtig richting heeft gegeven rondom mijn kunstenaarschap, waarbij de mens in zijn bewustwordingsproces centraal staat.