Erika Vermeer

Kunstenaar Erika Vermeer schildert en schrijft over het mens-zijn, het leven en al het moois dat er te beleven valt in onze volmaakte, vaak woelige, reis door de wereld

De kunst zorgt voor ontwikkeling en verbinding, zo ook de mens. Dat is wat mij het meeste intrigeert. Mijn missie is om mensen te schilderen in hun leven. In hun persoonlijke ontwikkeling. Wat drijft deze specifieke, unieke mens, wat heeft hij/zij geleerd en welke waarde hangt hij aan. Wat is zijn bijdrage aan de wereld?

Ik kom er achter dat portretteren een proces is van zowel kunstenaar als geportretteerde. Ik vind het boeiend om te zien hoe mensen hun leven aangaan. Hun hart volgen. In actie komen. Voluit durven leven. Die mensen wil ik op mijn doek. Die mensen kom ik tegen, zoek ik op en schilder ik vanuit heel mijn hart.

Mijn doel is om krachtig werk te maken dat de mens in beweging zet, aanspoort om in actie te komen en ja te zeggen tegen het leven. 

Ik schilder middels de waarneming, waarbij ik letterlijk in de mens of het voorwerp duik en daardoor de essentie weergeef. Omgeving is niet alleen van belang, maar juist heel wezenlijk, evenals vorm en kleur. Vanuit deze onderdelen vormt zich een geheel wat het oog ervaart als harmonieus. Soms met een lichte mate van vervreemding.

Herkenbaar in mijn schilderijen zijn de verfijnde manier van schilderen, het evenwichtige kleurgebruik en het veelal forse formaat van het doek. Ik schilder met toewijding, met als doel mensen te bewegen.

Ik schilder met olieverf, omdat dit aansluit bij de manier waarop ik ben. Het vergt meer kennis en inzicht van het materiaal zelf, het pigment en de kleurkracht, je kunt er heel verfijnd mee werken en bovenal is het langzaam. Ik werk met de beste verven van Rembrandt en Scheveningen. Veelal gebruik ik aluminium frames, vooral bij groter werk, omdat deze gegarandeerd goed opgespannen blijven.

Nieuwsgierig naar mijn werk? Bekijk hier mijn schilderijen en tekeningen.


Teksten
In 2021 besluit ik om een deel van hetgeen ik schrijf ook te publiceren op mijn website. Ik wil hiermee inzicht geven in hoe ik het leven en mijn kunstenaarschap ervaar. Dat wat je schildert is ook een uitdrukking van je innerlijke wereld. Dat sijpelt erdoorheen en ik hoop dat ik de liefde die ik voor het leven voel ook via mijn schilderijen kan spiegelen. 

Mijn hele leven schrijf ik al. Vroeger in dagboeken, later schriften vol vanuit mijn bezoeken aan psychologen, en nu in mijn cahiers. Ik schrijf mijn gevoelens en gedachten op waardoor deze ruimte krijgen, waardoor de innerlijke onrust, die ik regelmatig ervaar, afneemt. Ook schrijf ik inzichten op die ik krijg door gesprekken met anderen of die ik ontdek tijdens mijn wandelingen in de natuur.

Opleiding
2019: Klassieke Academie Groningen, discipline: schilderen (verschillende docenten o.a. Paul Boswijk, Hans Parlevliet)
2018-2019: In opleiding bij Inge van Noortwijk, discipline: tekenen (Beeldend kunstenaar, docent,
wetenschappelijk tekenaar, o.a. werkzaam bij museum Naturalis Leiden)
2016-2018: KLU, diverse cursussen kunstgeschiedenis
2016-2017: Jaarcursus bij Tineke Bosma, discipline: schilderen, Utrecht
2015-2016: In opleiding bij Arris Tijsseling, discipline: schilderen (Beeldend kunstenaar, docent,
kunsttherapeut)
1998-2002: Hoger Hotel Onderwijs, Hogeschool Zuyd, Maastricht. Bachelor Degree in Business
Administration behaald; stage in Zuid-Afrika en China
1994-1998: VWO-diploma behaald